Tuesday, November 27, 2007

Hyper Island CEO: "Our method is freeware and open source"


Check out this article that Hyper Island CEO Mattias Hansson wrote for industry magazine Dagens Media’s Opinion page. It is written as a (somewhat tounge-in-cheek) letter to new Berghs School of Communication CEO Pär Lager describing the Hyper Island modus operandi.

Read the full text below (swedish only):


VÄLKOMMEN TILL HYPER ISLAND, PÄR LAGER!

Välkommen i gänget Pär. Eftersom du nu är ny VD på landets mesta reklamutbildning kommer våra vägar säkert snart att mötas.
Ni är ett fint komplement till oss. Sida vid sida. Tillsammans kan vi hjälpas åt.
Vi kan hjälpas åt att utbilda de nya svenska kommunikationstänkarna, de som tänker förbi Guldäggsnomineringar (och arbete kring Stureplan). Du har säkert en idé kring detta som du kan knåda till att vara en färdig produkt om några år.

Hyper Island har i tolv år utvecklat en metod för att fostra duktiga kommunikatörer i den nya digitala medieverkligheten. Vår metod är i grunden enkel, den är free ware med öppen källkod.
Men som en hjälp på traven kommer här några av de grundläggande knepen:

• Noggrann uttagning.
Branschen tjänar inte på att många personer utbildas. Därför har Hyper Island en mycket nogsam utvalsprocess för att gallra ut de mest lämpade som ska få börja hos oss. De studenter som tror det räcker med att betala skickar vi vidare till andra skolor. (Dessutom är vår KY-utbildning gratis för svenska studenter!).

• Gruppdynamik.
En duktig tänkare (och utgörare) måste förstå hur en grupp funkar. Det är A och O. Första månaden hos Hyper Island är en crash course i gruppdynamik. Alla studenter genomgår bland annat en veckas UGL och två dagars teambuilding. Det är dyrt men det är värt det. Vi arbetar stenhårt på att eliminera dysfunktionella arbetsgrupper. Slutkunderna (byråer världen över) älskar det. Det bjuder vi på.

• Upplevelsebaserat lärande.
De som genomgått Hyper Island lär sig genom att verkligen göra uppdrag åt riktiga kunder på ett verkligt sätt. Vi välkomnar studenter till sitt ”nya jobb” inte till sin ”nya skola”. Därför kan studenterna börja arbeta samma dag de börjar i arbetslivet. Byråer världen över tackar oss för det. Varje vecka.

• Med världen som arbetsplats.
Hälften av utbildningarna på Hyper Island bedrivs i dag helt på engelska språket. Om några år är alla på engelska. Och kanske på mandarin. Och arabiska. Vi förbereder studenterna på en verklighet som är global och internationell. Ett resultat av detta är att många studenter hellre gör praktik (och får jobb!) på utländska byråer, då de ibland kan tycka att svenska byråer är hopplöst efter i utvecklighen.

• Skippa böcker, datorer och lärare.
Vi har ett annat sätt att se på lärande än de traditionella skolorna har. Men det kan jag berätta mer om när du besöker oss i gamla Kronohäktet på Stumholmen i Karlskrona. Eller om du sätter dig på tunnelbanan till förort och besöker oss i Ericssons gamla lokaler på Telefonplan i Stockholm.

• Kanalsammanhängande.
Vi tror att det inte finns något som heter kanaloberoende i den nya drastiska medieutvecklingen. Nu har slutligen webben gått upp i täten bland alla mediekanaler. Det visar att tron på att all media snarare är kanalsammanhängande stämmer. Och då måste man kunna förstå och styra i relationer och grupper för att klara sig.

Välkommen till Hyper Island. Pär Lager. Här är kaffeautomaten alltid på för dig. Vi har inga hemligheter. Vi lär gärna ut.


Mattias Hansson

29 comments:

Anonymous said...

Tönt!

Nils said...

Men är inte Hyper Island värsta B-utbildningen, de som går ut har ju otroligt dåliga arbetsprover.

Bergs och Beckmans utbildar kreatörer, HI utbildar webdesigners. lite skillnad

Erik said...

produkterna eller resultaten av skapandeprocessen på HI är väldigt långt ifrån traditionell webbdesign.
det beror ju endast på studenterna. Skolan som sådan är ju helt obefintlig var det gäller pekpinnar i rätt eller fel riktning. eleverna kanske inte alltid får tid att finslipa en stil till att platsa bland dom bästa arbetsproverna men mentaliteten att allt går att lösa utan tvekan och att eleven i sig kan hantera en utmaning i varje del av produktionsledet från projektledare till utvecklare kan nog vara minst lika mycket värt. speciellt i en formscen där alla kopierar den som för tillfället sätter standarden och god form är allt mindre värd i en allt stridare ström av slentrianmedia. Jag kom till insikt om att ingen skola egentligen fungerar hela vägen men att en traditionell formutbildning som exempelvis bergs i mångt och mycket blir ett svar på en nationell osäkerhet i vad man som person kan göra för skillnad. då bli det konstigt nog ett måste att gå en traditionell skola för att på något sätt köpa på sig paketet med färdig kunskap, redan accepterad och godtagen av svenskarna. du tror att du måste ha just denna validerade kunskap för att fungera men tappar bort dig själv någonstans på vägen. Även om jag själv i valet och kvalet kanske hade valt det säkra kortet och fyllt mig själv med någon annans etablerade ideer är det fan så mycket mer intressant att ge sig hän åt experimentet och chansa på att den vägen du väljer åt dig själv tillsammans med andra som går precis samma otrafikerade väg är minst lika givande.

Anonymous said...

Freeware? Open Source? Men lilla vännen, försök förstå skillnaden och lär dig vad orden innebär innan du försöker svänga dig med sådana "häftiga" termer.

Hypers redan försvinnande lilla kredibilitet minskade just en hel del...

björn said...

utbildar kreatörer ... utan vidare förklaring var det där det värsta jag hört ...

Ars. said...

Eh, sorry, men detta känns lite som ett skämt. Det är inte ett skämt?
Har faktiskt hört från olika håll att hyper island ska vara bra, varför skämmer han ut den så här då? Pinsamt.

Nahkala said...

Samma här, har bara hört positiva saker om Hyper Island men det här var ju bara pinsamt..

Emil Rydberg said...

Jag hajjade inte riktigt , vill du fika med pär? vad var meningen?

jimmy said...

anonym, du tror inte han menar att utbildningen är gratis med "freeware" och med "open source" att dom inte har några hemligheter, alla får veta hur utbildningen går till?

Carl said...

Som jag ser det svarar han på ett tidigare uttalande eller en händelse. Är det inte så?

Nils: Kan vi få se lite exempel på arbetsprover från elever som tagit examen från Hyper Island? Pratar du om examensjobb? Eller pratar du om tidigare Hyper Island-elever som söker till Berghs eller Beckmans?

Specifiera kreatörer är du snäll.

Carl said...

Eller arbetsprov för anställningar...

Bett said...

Om det nu är så att Hyper Island är en B-utbildning så undrar jag varför företag som:

Wieden+Kennedy
Goodby Silverstein & Partners
Strawberryfrog
Ogilvy
AKQA
etc etc etc...

har så stort intresse av att vilja anställa Hyper Island personer...

...verkar som att det finns ganska många "blinda" personer som inte vet var dagens utexaminerade Hyper Island studenter får jobb och vilka positioner dem blir anställda på...

Anonymous said...

Jag gillar metoden i Malmö. Häftigaste webbkillen skall föreläsa, 900 i publiken, låt oss endast använda 3 x 3 cm av skärmen i mitten. Ingen såg eller hörde något. Hyper Island i ditt CV = ditt CV i min papperskorg.

Dessutom var det gamla case som inte var bra.

Du stal 30 minuter av mitt liv

Anonymous said...

Jag tror det svider lite på Bergs studenterna att de inte kan webb. Det är ju en "fluga" som går över... HI saknar en bra marknadsförings del, tror båda skulle må bra av att lära sig av varandra.

zirath said...

Ursäkta "Du stal 30 minuter av mitt liv", men jag anser att portfolion är ett bättre CV än vilken skola man gått på. Inte sant?

Anonymous said...

Ni är bajsenödigt måna om ert rykte och se så bra ut. Men tänk på era studenters bästa, för helvete anställ någon som kan jobba med marknadsföring, PR och varumärkesplacering för hyper.
Ni kommer inte få credd för att ni muckar med sveriges största mediaskola. snarare egoistiskt och pinsamt.
Fokusera på Hyper som utbildning istället för att försöka vara så unika, våga vara en utbildning.

Anonymous said...

Vad fan tänker ni med, så som ni agerar. Ni är inte en byrå, utan en utbildning, en utbildning, en utbildning. Mig är det egentligen skitsamma, men det var korkat och uppnosigt.

erik said...

heja reklam Stockholm i ett nötskal. Någon behvöer röra runt i den här soppan.

Det var någon som nämnde något om att studenterna på Berghs inte har web på schemat. Det är lite segt efter som att pengarna kommer att finnas på webben.

Hade jag degat över 200 000 kr skulle jag ha lite magknip av att läsa detta.

Tur att de lär sig research Berghs. Det är ett tips innan man invisterar i en utbilding.

Anonymous said...

men älsklingar va grejen att jämnföra en utbildning som utbildar webdesigner, produktionsledare och utvecklare med en utbildning som utbildar grafiska formgivare, kommunikatörer, marknadsförare osv.

Ni konkurrerar inte om samma studenter och inte om samma jobb.

Så vad är problemet? Vaför göra en höna av en fjäderocjh skapa problem som inte finns.

Anonymous said...

haha, vilket drama! va sjukt bajsnödiga alla verkar vara?! från alla håll. var inte denna artikeln lite på skämt, ett inte så jättebra skämt kanske, men ändå? lite lättsamt. ett sånt där reklam-skämt som man pratar om på riche om hur man fick "double-negative-turns-positive-publicitet"? så där reklam-festligt.

jag är gammal berghs-student och älskar den skolan, men för fan liksom... lägg ner. alla sk "reklamare" (som inte plockar a-kassa) vet att vi är överlägsna på print och copy och alla vet att hyper island är överlägsna på det där digitala tjafset och att spå framtiden och sånt onödigt. beckmans och konstfack är inte bra på nåt alls har jag för mig.

använd toan?

Anonymous said...

blanda inte konstfack och beckmans i det här. ska inte någon snart börja påstå att berghs och hyper island är bättre på konst, produkt och modedesign också. please håll oss på beckmans utanför det här och även konstfack. tack!

Anonymous said...

...lämna inte Beckmans och Konstfack utanför! Artikeln ingår ju i en debattserie om utbildingar med någon koppling till reklambranschen.

I en debatt handlar det ganska ofta om att spetsa till det för att skapa reaktion och för att verkligen ifrågasätta. Det är väl bara sunt och positivt att börja titta på vad dessa utbildningar egentligen utbildar för...

Anonymous said...

då tycker jag verkligen inte att ni ska lämna forsbergs utanför, dom kan gott ta lite kritik dom med. all inside info man fått från deras studenter. och ledning "det här ska ni inte pratas om" sunt. är det någon utbildning jag har svårt för så är det forsbergs.

Anonymous said...

forsbergs är väl andra/tredje handsvalet av nåt. pappa betalar utbildning.

Martin said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

people
det här är ett inlägg för att skapa debatt, och det är ju det vi gör, så det har lyckats.
Sen kan man ju undra lite över folks benägenhet att peka på andra skolor och skrika "ni suger". Generellt, i de flesta kreativa branscher så är det väl portfolion som spelar mest roll. Berghs, Beckmans och Konstfack är alla svinbra skolor. HyperIsland är väldigt ung och är ett mer osäkert kort, men faktum kvarstår att Goodby&Silverstein var där i veckan för att kunna värva elever.

(la forsbergs har för alltid förlorat all status sen dom tog in lill-prinsen)

mer dram plz! said...

gimmie, gimmie more! gimmie more! gimmie, gimmie more!

jag är ett osäkert kort said...

Hur kan man kalla Hyper "ett osäkert kort"? Det finns knappt en digital reklam- eller webbyrå i Stockholm utan en fd. Hyper-elev. Vi får ju jobb, det är en grym utbildning.

Mikael said...

Tycker det var ett väl formulerat brev. heja Hyper och framförallt KY utbildingar i allmänhet. De berghselever jag stött in i hälsar på hos en byrå i 2 veckor istället för att bli en del av familjen i 4 månader eller mer. Jag tror fortfarande på att man lär sig mer av praktiken än projekt på skolan.
Lycka till alla skolor och elever, tänk på att sverige är litet. Så ro in lite ödmjukhet i ifrågasättandet.
puss